Αρχικός Σχεδιασμός Δικτύου - Πιλοτικό Δίκτυο Ιατρικής Σχολής...
'Εργο ΑΣΠΑΣΙΑ ΑΣκληπιείο Πάρκο Αθηνών: Σύνθεση Ιδεωδών & Ανάπτυξης                                  
 Κεντρική Σελίδα  Χάρτης Site Νέα & Πληροφορίες  Βιβλίο Επισκεπτών  


Πρόοδος Έργου με μια ματιά 

Αναζήτηση Πηγών και Πληροφοριών σχετικά με τα Σύγχρονα Ασκληπιεία

Υπηρεσίες Υγείας 

Αρχικός Σχεδιασμός Δικτύου

Τα Νοσοκομεία του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών

Απόψεις Ειδικών για τις Υπηρεσίες Υγείας & Πρόνοιας




Πιλοτική Διαμόρφωση Κόμβου στις Εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Περιοχή Γουδή


 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Είδος Αρχείου

Επιμέρους Μελέτη

Αριθμός

3

Τίτλος

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΒΟΥ ΑΠΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

Ομάδα Εργασίας

Ομάδα Μελέτης Δικτύου

Ημ/νία Παράδοσης

18/11/99

Θεματικό Περιεχόμενο

Παρουσίαση του υπό εγκατάσταση δικτύου Ιατρικής Σχολής ως πιλοτική εφαρμογή στα πλαίσια του έργου.

 


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Στα πλαίσια της Μελέτης Απαιτήσεων και Σχεδιασμού της Δικτυακής Υποδομής  του Ασκληπιείου Πάρκου Αθηνών (ΑΠΑ), παρουσιάζεται το υπό εγκατάσταση δίκτυο της Ιατρικής σχολής ως πιλοτικό. Το δίκτυο θα διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να πληρεί τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου και τεχνολογικά άρτιου δικτυακού περιβάλλοντος.

Η σημερινή σχεδόν ανύπαρκτη δικτυακή υποδομή των κτιρίων στο Γουδί  δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις παρούσες και μελλοντικές τηλεπικοινωνιακές ιατρικές ανάγκες. Μικρές δικτυακές συστάδες λειτουργούν αυτόνομα και σε περιορισμένη έκταση, με απουσία συνήθως δομημένου τρόπου καλωδίωσης και περιορίζονται σε μικρές ταχύτητες μεταφοράς ιατρικών δεδομένων, με συνέπεια την αδυναμία κάλυψης των σύγχρονων τηλεματικών  υπηρεσιών στον ευαίσθητο Πανεπιστημιακό χώρο της υγείας.


1. ΑΝΑΓΚΕΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Οι βασικές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει το δίκτυο δεδομένων της Πανεπιστημιούπολης Ιλισίων είναι:

1.      Δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών του δικτύου καθώς και με το Internet. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να είναι on-line (πχ. talk, decnet phone) ή off-line (πχ. e-mail), να περιλαμβάνουν μόνο κείμενο ή να είναι μια σύνθεση από κείμενα, εικόνες και ήχο (multimedia mail) και να είναι unicast ή multicast

2.      Πρόσβαση σε δεδομένα text ή multimedia, που βρίσκονται σε συσκευή του ΑΠΑ ή σε απομακρυσμένο κόμβο (π.χ. μέσω του Internet με WWW).

3.      Ανταλλαγή και διαμερισμός δεδομένων. Ανταλλαγή αρχείων (π.χ. network copy, ftp) και δυνατότητα για κοινή χρήση αρχείων αποθηκευμένων σε εξυπηρετητές του δικτύου.

4.      Κατανεμημένα περιβάλλοντα εργασίας ανεξαρτήτως της φυσικής θέσης των σταθμών εργασίας.

Στα παραπάνω  μπορούν να γίνουν οι εξής επιπλέον παρατηρήσεις :

1.      Οι υπηρεσίες e-mail, και χρήσης κεντρικών πόρων αναμένεται να είναι οι υπηρεσίες με το μεγαλύτερο πλήθος χρηστών, και θα καλύπτουν ιατρικό, νοσηλευτικό, διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και φοιτητές.

2.      Η πρόσβαση σε δεδομένα και η ανταλλαγή αρχείων αναμένεται να γίνεται από ιατρικό, νοσηλευτικό, διδακτικό προσωπικό και φοιτητές. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν μεγάλες ανάγκες σε εύρος δικτύου, ειδικά αν η πρόσβαση γίνεται σε δεδομένα multimedia. Αυτές οι υπηρεσίες θα λειτουργούν εντός του campus αλλά και με τον έξω κόσμο.

3.      Τα κατανεμημένα περιβάλλοντα εργασίας και η ανταλλαγή μηνυμάτων multimedia αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από συγκεκριμένες μικρές ομάδες της ιατρικής και μέλη Δ.Ε.Π. Για παράδειγμα το video-conferencing μεταξύ ιατρών ή καθηγητών, το tele-training από καθηγητή και ομάδα φοιτητών στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο σχηματισμός workgroups κυρίως για την εξυπηρέτηση projects και οι κατανεμημένες εφαρμογές και multimedia από ειδικευμένες ερευνητικές ομάδες. Όλες αυτές οι εφαρμογές, που έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε ταχύτητα δικτύου, θα λειτουργούν στα πλαίσια του campus.

Με αυτά τα δεδομένα, η αρχική λύση στο πρόβλημα της δικτύωσης θα πρέπει να δώσει σε κάθε χρήστη τουλάχιστον σύνδεση Ethernet στα 10Mbps, που είναι ο κανόνας αυτή τη στιγμή, και να εγκαταστήσει δίκτυο κορμού υψηλών δυνατοτήτων με "απεριόριστες" δυνατότητες επέκτασης που θα επιτρέψει στο μέλλον την αναβάθμιση θέσεων εργασίας ή περιοχών του δικτύου, συνολικά ή ανεξάρτητα.

 

2. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα συνδεθούν στο Δίκτυο μπορεί να προκύψει από την καταγραφή των αναγκών που θα πραγματοποιηθεί για όλο το ΑΠΑ. Tα κτίρια και οι όροφοι θα κωδικοποιηθούν βάσει ενός ενιαίου κωδικού που αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό αλφαριθμητικών ψηφίων. Κατά την καταγραφή των αναγκών θα πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής κανόνες :

Για κάθε εργαζόμενο σε γραφείο :                  1 data + 1 voice           (1 διπλή πρίζα)

Για κάθε εργαστήριο :                                     5 data + 1 voice           (3 διπλές πρίζες)

Για κάθε αίθουσα διδασκαλίας :                     3 data + 1 voice           (2 διπλές πρίζες)

Για κάθε βιβλιοθήκη ή μουσείο:                     5 data + 1 voice           (3 διπλές πρίζες)

Το έργο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει εγκατάσταση του συνόλου των πριζών (και της αντίστοιχης καλωδίωσης) στα κτίρια, ενώ ο ενεργός εξοπλισμός του δικτύου δεδομένων σε αυτήν τη φάση θα παρέχει κάλυψη όχι για το σύνολο των εγκατεστημένων πριζών αλλά για κάποιες συγκεκριμένες θέσεις δεδομένων ανά κτίριο.

Η ακριβής  θέση των πριζών των χρηστών θα καθοριστεί μετά από δευτερεύουσα μελέτη εφαρμογής που θα γίνει αργότερα.

 

 

3. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – ΕΝΕΡΓΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να ικανοποιεί μια πληθώρα επιμέρους χαρακτηριστικών, που αφορούν όλα τα επίπεδα του υπό σχεδίαση δικτύου. Τα ειδικά αυτά χαρακτηριστικά έχουν κυρίως ως στόχο να διασφαλίσουν την κατασκευή ενός δικτύου που θα μπορεί να αναβαθμιστεί ουσιαστικά για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών, εξασφαλίζοντας την επένδυση του ΑΠΑ, και ταυτόχρονα να έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

 

3.1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Ο σχεδιασμός του δικτύου εντός του κόμβου του ΑΠΑ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ακόλουθη ιεραρχική δομή με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανά επίπεδο:

  •      Δίκτυο Κορμού (Backbone Network) : Σχηματίζεται από τις συνδέσεις μεταξύ Κτιριακών Συγκροτημάτων (Κόμβων). Το Δίκτυο Κορμού πρέπει να είναι τοπολογίας mesh με επιπλέον (redundant) συνδέσεις, ενεργά στοιχεία fault tolerant σε επίπεδο συστήματος, που να επικοινωνούν με «υψηλή» ταχύτητα και δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης χωρίς αλλαγή τεχνολογίας. To backbone πρέπει να είναι τεχνολογίας που να επιτρέπει την αύξηση του συνολικού bandwidth με την αύξηση των κόμβων ή / και των μεταξύ τους συνδέσεων. Το Δίκτυο κορμού θα είναι ενιαίο. Η αρχιτεκτονική του πρέπει να είναι πλήρως κατανεμημένη, με κάθε κόμβο ισότιμο με τους υπόλοιπους, και αυτοδυναμία κάθε κόμβου στη διάρθρωση και λειτουργία του (configuration and operation). 

Το Δίκτυο κορμού δύναται να υλοποιηθεί από με συσκευές των παρακάτω τεχνολογιών:

-        ΑΤΜ μεταγωγείς (switches) ρυθμού μετάδοσης σε πρώτη φάση 155 Mbps άμμεσα αναβαθμίσιμου σε 622 Mpbs.

-        Gigabit Ethernet μεταγωγείς ρυθμού απόδοσης 1Gbps.

  •     Δευτερεύον Δίκτυο / Δίκτυο Πρόσβασης (Distribution Network): Σχηματίζεται από τη συγκέντρωση των Κτιρίων στους Κόμβους του Δικτύου Κορμού. Οι συνδέσεις των συσκευών του Δευτερεύοντος Δικτύου με τις συσκευές του Δικτύου Κορμού πρέπει να λειτουργούν σε «υψηλή» ταχύτητα με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης χωρίς αλλαγή τεχνολογίας και θα μπορούν να γίνουν διπλές, με ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο συνδέσεων. Το Δευτερεύον Δίκτυο υλοποιείται με την χρήση Hubs 2ου επιπέδου. Τα Hubs 2ου επιπέδου που διασυνδέουν το δίκτυο κορμού με το δίκτυο διανομής είναι συσκευές που μπορούν να διασυνδέσουν παραδοσιακά τοπικά δίκτυα (π.χ. Ethernet, Token Ring η FDDI) στο δίκτυο κορμού (με συνδέσεις ΑΤΜ ή και Gigabit Ethernet).

  •      Δίκτυο Διανομής : Σχηματίζεται από τη συγκέντρωση των χρηστών κάθε κτιρίου. Ο κάθε χρήστης θα συνδέεται τουλάχιστον σε ένα Ethernet των 10Mbps, πάνω από την καλωδιακή υποδομή χαλκού Κατηγορίας 5 που θα εγκατασταθεί.. Το δίκτυο διανομής υλοποιείται με Modular Hubs (όλα ιδίου τύπου) που μπορούν να υποστηρίζουν διασυνδέσεις με LAN τεχνολογίες :

· Ethernet         · Switched Ethernet                  · Fast Ethernet (100Base-T)   

· CDDI            · Token Ring   


Σχήμα 1.  Διάγραμμα  Δικτύου στο Γουδί (εδώ το δίκτυο κορμού αποτελείται από ένα μόνο μεταγωγέα)

 

      Το κάθε επίπεδο της ιεραρχίας θα πρέπει να έχει χωρητικότητα γραμμών και ενεργών συσκευών μεγαλύτερη από το μέγιστο φόρτο των γραμμών που συγκεντρώνει.

     Η ανάπτυξη  της πιο πάνω ιεραρχικής δομής δεν θα πρέπει να θέτει άνω όρια ως προς τον αριθμό των χρηστών και το διατιθέμενο εύρος ζώνης  κάθε περιοχής, τμήματος, κτιρίου ή ακόμη και ορόφου. Το συνολικό εύρος ζώνης θα μπορεί να  αυξάνει με την προσθήκη νέων χρηστών, workstations, hosts κλπ. ακόμη κι αν οι απαιτήσεις τους είναι ιδιαίτερα υψηλές σε εύρος ζώνης. Ως βασική απαίτηση, κατά την προσθήκη νέων χρηστών,  θεωρείται η διατήρηση του εύρους ζώνης και της ποιότητας υπηρεσίας όλων των ήδη υπαρχόντων χρηστών και κατ’ επέκταση της απόδοσης του δικτύου, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα επίπεδα της ιεραρχίας.

     Θα πρέπει να υποστηρίζεται η επιλεκτική αναβάθμιση χρηστών ή περιοχών του δικτύου, πάντα σύμφωνα με τα πιο πάνω.

     Θα πρέπει να ακολουθεί τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα και να αποτελεί σύστημα ανοικτό σε επεκτάσεις και με συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών.

     Η τεχνολογία του backbone θα πρέπει να εγγυάται την ποιότητα προηγμένων υπηρεσιών πραγματικού χρόνου, όπως video-conferencing, εφόσον γίνει αποδεκτό αίτημα για την έναρξη τέτοιας υπηρεσίας.

     Επιπλέον, θα πρέπει να υποστηρίζει τη δυνατότητα εφαρμογής πολιτικής προτεραιοτήτων.     

     Θα πρέπει να υποστηρίζεται ο συνδυασμός και η συνύπαρξη ανομοιογενών ταχυτήτων σε επίπεδο χρήστη και η ιεράρχηση των ταχυτήτων του Δικτύου Κορμού.

     Να υποστηρίζεται η λογική ομαδοποίηση των LAN segments του Δικτύου Διανομής ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους (Virtual LANs). Η λογική ομαδοποίηση θα πρέπει να μπορεί να αλλάξει δυναμικά, ενώ το δίκτυο λειτουργεί, με όσο γίνεται λιγότερες παρεμβάσεις. Να περιγραφεί ο τρόπος υλοποίησης (π.χ port based, address based) διαχείρισης και μεταβολής των δημιουργηθέντων Virtual LANs.

     Η μεταφορά και επανασύνδεση χρήστη που αλλάζει φυσικό σημείο σύνδεσης να είναι άμεση και διαφανής προς το χρήστη και να γίνεται χωρίς τη διακοπή λειτουργίας του δικτύου.

     Το δίκτυο πρέπει να υποστηρίζει επικοινωνία unicast, multicast και broadcast για κάθε χρήστη.

     Το δίκτυο πρέπει να υποστηρίζει τουλάχιστον τα πρωτόκολλα TCP/IP, IPX, OSI και DECnet. Το TCP/IP θα είναι το βασικό πρωτόκολλο που θα χρησιμοποιηθεί για τη διασύνδεση μεταξύ των συσκευών του δικτύου του κόμβου του ΑΠΑ, αλλά και μεταξύ του ΑΠΑ και του «έξω κόσμου».

·        Σε περίπτωση χρήσης του ΑΤΜ σαν τεχνολογία δικτύου κορμού, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για υποστήριξη των LAN Emulation, Classical IP και Multi Protocol Over Atm (MPOA).

     Το σύστημα διαχείρισης του δικτύου πρέπει να είναι ενιαίο και να παρέχει πρόσβαση σε κάθε συσκευή, γραμμή και τελική σύνδεση του δικτύου.

·        Τέλος, ο παρεχόμενος εξοπλισμός δε θα πρέπει να δεσμεύει τεχνολογικά το ΑΠΑ, καθώς θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καλύψει, εκτός από τις ζητούμενες και άλλες τεχνολογίες, όπως π.χ. FDDI, Fast Ethernet κλπ.

 

3.2 ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Οι εξωτερικές συνδέσεις, είτε πρόκειται για συνδέσεις εκτός ΑΠΑ είτε με άλλες περιοχές του ΑΠΑ, αντιμετωπίζονται με τον κλασσικό τρόπο του WAN multiprotocol router. Για τις συνδέσεις με άλλες περιοχές / κτίρια του ΑΠΑ, αλλά και για τα εθνικά και διεθνή δίκτυα, χρησιμοποιούνται γραμμές ΟΤΕ (Χ.25 HellasPAC, HellasCOM και leased lines). Ο LAN/WAN router θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα άμεσης και απευθείας σύνδεσης με τους μεταγωγείς του δικτύου κορμού που θα βρίσκονται εντός του κόμβου του ΑΠΑ.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του συγκροτήματος στο Γουδί, προβλέπεται ήδη διασύνδεση ATM SDH 34 Mbps με το ΕΚΠΑ.

Επιπλέον, προκειμένου να παρέχεται, σε εξωτερικούς χρήστες, πρόσβαση στο δίκτυο του Πανεπιστημίου μέσω dial-up συνδέσεων θα τοποθετηθεί ένας δρομολογητής/συγκεντρωτής πρόσβασης (Access  Router) και chassis based συσκευές modem.

 

4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

 

Το σύστημα διαχείρισης του δικτύου πρέπει να επιτρέπει την ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση όλου του δικτύου(Δίκτυο κορμού, δευτερεύον και δίκτυο διανομής). Κατά συνέπεια θα παρέχεται η δυνατότητα διαχείρισης δικτύων και κόμβων των ακόλουθων κατηγοριών: Ethernet, TCP/IP και ΑΤΜ. Η διαχείριση του δικτύου πρέπει να υλοποιείται διαμέσου του πρωτοκόλλου SNMP και προαιρετικά να υποστηρίζει το CMIP. Προτείνεται η εγκατάσταση Σταθμού Διαχείρισης Δικτύου που για την ενιαία επίβλεψη και εκτέλεση λειτουργιών. Το πρωτόκολλο SNMP πρέπει να υποστηρίζεται από όλες τις προτεινόμενες συσκευές δικτύου βάσει του οποίου θα εκτελούνται όλες οι καθημερινές λειτουργίες συντήρησης του δικτύου,  διαχείρισης ασφαλείας και επιδόσεων, διάγνωσης και επίλυσης προβλημάτων και αλλαγής της διάρθρωσης του δικτύου (αναλυτικά οι απαιτούμενες προδιαγραφές του συστήματος διαχείρισης δίνονται στο Παράρτημα Α). Eπιθυμητή είναι επίσης και η υποστήριξη του πρωτοκόλλου RMON (Remote MONitoring).

 

5. ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ

 Η γεωγραφική κατανομή των κτιρίων στο Γουδί καθώς και οι αντίστοιχες απαιτήσεις σε αριθμό πριζών επιτρέπουν τόσο την ομαδοποίηση κτιρίων σε συστάδες όσο και την αντιμετώπιση μικρών γειτονικών κτιρίων ως ενιαίο κτίριο με έναν κατανεμητή κτιρίου.

Η καλωδίωση των υπόλοιπων κόμβων του ΑΠΑ θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις ιδιομορφίες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους.

Το σύστημα των καλωδιώσεων χωρίζεται σε δύο τμήματα :

·      στις εξωτερικές που αφορούν στη διασύνδεση των συστάδων μεταξύ τους και 

·      στις εσωτερικές που αφορούν

-     στη δομημένη καλωδίωση εντός των κτιρίων και

-     στη διασύνδεσή τους με τα άλλα κτίρια του κτιριακού συγκροτήματος (συστάδας) στο οποίο ανήκουν

 

Ο παρακάτω πίνακας δίνει μία συνοπτική «πιλοτική» κατάσταση των κτιρίων στο Γουδί, της ομαδοποίησής τους σε συστάδες καθώς και της ενοποίησης γειτονικών κτιρίων σε ένα. Στην τελευταία περίπτωση εγκαθίσταται ένας μόνο κατανεμητής κτιρίου. Για παράδειγμα στην περίπτωση των κτιρίων ΚΤ10, ΚΤ11 και ΚΤ09 τοποθετείται ένας μόνο κατανεμητής κτιρίου στο κτίριο ΚΤ10.

 

 

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΣΥΣΤΑΔΑΣ

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΓΣ1

·       ΚΤ10

·       ΚΤ11

·       ΚΤ09

·       Μικροβιολογία & Παθολογική Ανατομία (Ö)(*)

·       Αμφιθέατρο Μικροβιολογίας

·       Κτίριο Αμφιθεάτρων

 

ΚΤ13

Διοίκηση Ιατρικής

 

ΚΤ14

Βιβλιοθήκη &Αναγνωστήριο

 

ΚΤ12

Υγιεινή & Επιδημιολογία

ΓΣ2

·       ΚΤ04

·       ΚΤ03

·       Ανατομία & Ιατρική Φυσική  (Ö)(*)

·       Θυρωρείο Ιατρικής

 

·       ΚΤ06

·       ΚΤ06Α

·       ΚΤ05

·       Ιστολογία & Εμβρυολογία (Ö)

·       Ανθρωπολογικό Μουσείο

·       Αμφιθέατρο Ανατομίας

 

ΚΤ07

Ιατροδικαστική &Τοξικολογία

ΓΣ3

·       ΚΤ16Β

·       ΚΤ15

·       Εργαστήρια 2 (Ö)(*)

·       Αμφιθέατρο Φυσιολογίας

 

ΚΤ17

Πειραματικό Χειρουργείο

 

ΚΤ16Α

Εργαστήρια 1

ΓΣ4

ΚΤ18Β

Οδοντιατρική (Παλαιό κτίριο) (*)

 

ΚΤ18Γ

Οδοντιατρική κτίριο (Παλαιό κτίριο)

 

ΚΤ18Α

Οδοντιατρική (Νέο κτίριο)

ΓΣ5

ΚΤ20

Νοσηλευτική (*)

 

ΚΤ19

Βιβλιοθήκη (Νέα)

 

Σχήμα 2. Πίνακας κωδικοποίησης κτιρίων στο Γουδί

 (Ö) Κτίριο τοποθέτησης ΚΚ, όταν αυτός εξυπηρετεί περισσότερα του ενός κτίρια

(*) Κεντρικό Κτίριο Συστάδας

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει υπόγειος βατός αγωγός που αρχίζει από το  ΚΤ16Α “διατρέχει” τα ΚΤ16Β, ΚΤ10, ΚΤ09 και καταλήγει στο ΚΤ06. Ο αγωγός αυτός δύναται να χρησιμοποιηθεί σα φυσικό μέσο όδευσης για τις καλωδιακές συνδέσεις οπτικής ίνας και χαλκού μεταξύ των κτιρίων στο Γουδί.

 

5.1 ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ

 Πρόκειται για τη σύνδεση των συστάδων ΓΣ1, ΓΣ2, ΓΣ3, ΓΣ4 και ΓΣ5 μεταξύ τους σε τοπολογία αστέρα με κέντρο αυτού τη συστάδα ΓΣ1.

Οι συνδέσεις αυτές μεταξύ των συστάδων θα γίνουν με καλώδιο οπτικών ινών.

Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται ο τρόπος διασύνδεσης συστάδων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανόμενων των κτιριακών ομαδοποιήσεων και του τύπου καλωδίου που σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείται. Όπως μπορεί επίσης να διαπιστωθεί, τα κτίρια ΚΤ04Α, ΚΤ14, ΚΤ16, ΚΤ18Β και ΚΤ20 χρησιμοποιούνται σαν “Κεντρικά Κτίρια Συστάδων” και συνδέονται μεταξύ τους (αλλά και με τα λοιπά Περιφερειακά Κτίρια κάθε συστάδας) με οπτική ίνα.

 


Σχήμα 3. Πίνακας δομημένης καλωδίωσης στο Γουδί

 


5.2 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ

 

Το σύστημα της εσωτερικής καλωδίωσης στο Γουδί χωρίζεται σε δύο  υποσυστήματα.

 

q       Το υποσύστημα Α της εσωτερικής καλωδίωσης που συνδέει τις πρίζες των  χρηστών με τον Κεντρικό Κατανεμητή (ΚΚ) του κτιρίου             

q       Το υποσύστημα Β της καλωδίωσης που συνδέει το “Κεντρικό Κτίριο Συστάδας” με τα λοιπά κτίρια κάθε συστάδας που εφεξής θα ονομάζονται “Περιφερειακά Κτίρια Συστάδας”

Το υποσύστημα Α θα υλοποιηθεί πρωτίστως με υλικά χαλκού κατηγορίας 5 ή καλύτερης και συμπληρωματικά με ατερμάτιστο καλώδιο οπτικών ινών.

Το υποσύστημα Β θα υλοποιηθεί με χρήση οπτικών ινών καθώς και χρήση τηλεφωνικού καλωδίου χαλκού UTP cat 3.

Α. ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ Α

Η ανάπτυξη της εσωτερικής καλωδίωσης θα γίνει σύμφωνα με το Σύστημα Δομημένης Καλωδίωσης (ΣΔΚ) του ΕΙΑ/ΤΙΑ 568Α κατά το οποίο η εσωτερική καλωδίωση χωρίζεται σε οριζόντια και κάθετη.

Ο Κατανεμητής Ορόφου (ΚΟ) αποτελείται από τρία πεδία : το Οριζόντιο Πεδίο (ΟΠ), το Πεδίο Φωνής Ορόφου (ΠΦΟ) και το Πεδίο Δεδομένων Ορόφου (ΠΔΟ). Στο ΟΠ τερματίζουν πλήρως τα καλώδια από τις πρίζες των χρηστών. Τα ΠΦΟ και ΠΔΟ έχουν πλήρη σύνδεση με τον Κεντρικό Κατανεμητή (ΚΚ).

Τα πεδία των ΚΟ συνδέονται πλήρως με τα αντίστοιχα πεδία του Κεντρικού Κατανεμητή (ΚΚ), το Πεδίο Φωνής Κτιρίου (ΠΦΚ) και το Πεδίο Δεδομένων Κτιρίου (ΠΔΚ). Από τον ΚΚ γίνεται μικτονόμηση στα ενεργά ενώ ενεργά στοιχεία μικτονομούνται επίσης με τον Οπτικό Κατανεμητή Κτιρίου (ΟΚΚ) για να συνδεθούν με τα ενεργά στοιχεία άλλων κτιρίων.

Το μέγεθος των Οριζόντιων  και Κάθετων πεδίων των κατανεμητών, αλλά και του κατακόρυφου καλωδίου (Riser), θα πρέπει να υπερκαλύπτει κατά 20% τις ανάγκες ώστε να εξασφαλίζεται η εναλλαξιμότητα χρήσης των πριζών και η προσθήκη επιπλέον πριζών εφ’ όσον αυτό απαιτηθεί μελλοντικά.

Πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε κτίριο θα τοποθετηθούν Κατανεμητές Ορόφων (ΚΟ) και Κεντρικοί Κατανεμητές (ΚΚ) εκτός από τις περιπτώσεις εκείνων των ορόφων κτιρίων που έχουν λιγότερες από δέκα (10) διπλές πρίζες οπότε και γίνεται ομαδοποίηση των πριζών αυτών στον πλησιέστερο κατανεμητή ορόφου του ιδίου κτιρίου.

Οι Κεντρικοί Κατανεμητές (ΚΚ) των κτιρίων για λόγους ομοιομορφίας στη συγκριτική αποτίμηση των τεχνικών προσφορών των εταιρειών θα πρέπει να τοποθετηθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των κτιρίων, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που υποδεικνύεται από την Τεχνική Περιγραφή διαφορετική θέση. Η ακριβής θέση των κατανεμητών θα προσδιοριστεί κατά τη μελέτη εφαρμογής.

Παράλληλα με το καλώδιο Riser θα τοποθετηθεί καλώδιο οπτικής ίνας multimode 4 ινών, από τον κεντρικό κατανεμητή κάθε κτιρίου προς κάθε ένα από τους κατανεμητές ορόφου που ο κεντρικός αυτός κατανεμητής εξυπηρετεί. Το καλώδιο αυτό θα είναι χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς και ατερμάτιστο στις δύο άκρες του.

Β. ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ Β

Το υποσύστημα Β διασυνδέει τα Περιφερειακά Κτίρια της Συστάδας με το Κεντρικό Κτίριο Συστάδας.

Έχει σκοπό την εγκατάσταση του φυσικού μέσου για μεταγενέστερη διασύνδεση :

α) Ενεργών συσκευών δικτύου δεδομένων με χρήση καλωδίου οπτικής ίνας (multimode 12 ινών)

β) Χρηστών σε Τηλεφωνικά Κέντρα με χρήση τηλεφωνικού καλωδίου χαλκού UTP κατηγορίας 3, τύπου εσωτερικού χώρου.

Οι οδεύσεις και για τους δύο καλωδιακούς τύπους είναι κοινές.

 

 

 

 

1999-2000, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή,Πανεπιστήμιο Αθηνών

ebmaster: Μιχάλης Γκατζώνης

ρωτήσεις